CO POMÁHÁ BUDOVAT SEBEDŮVĚRU

27.07.2014 14:29

To, co nám pomáhá vybudovat si sebedůvěru a hluboko uvnitř vědět, že jsme dostatečně silné, abychom dosáhly všeho, co chceme, je pocit vlastní úspěšnosti. Naše sebedůvěra pramení z toho, že víme, kým skutečně jsme, a co dokážeme. Proto musíme dát prostor tomu, abychom dostatečně prožily pozitivní emoce, spojené s naším úspěchem. Potom nebudeme hledat potvrzení své úspěšnosti u druhých lidí. Pokud si nedopřejeme čas skutečně prožít a procítit svůj úspěch, přicházíme tím o člověka, který nás dokáže povzbudit nejvíce – o sebe samu!

Doporučení: Dopřejte si čas popřemýšlet o věcech, kterých jste dosáhly. Nejenže začnete mít ze sebe dobrý pocit, ale začnete také vnímat svou vnitřní sílu a svou schopnost projevovat sama sebe ve vnějším světě. Oceňte se za to, co se vám podařilo a oceňte se i za drobné úspěchy. Napište si seznam toho, co jste až do dnešního dne zvládla. Na rovině profesionální i osobní. Od malého dítěte až do dnešního dne. Možná budete překvapená, kolik toho je a na co z toho jste už dávno zapomněla. Mohou to být i úplné maličkosti, které by v očích ostatních mohly vypadat nevýznamně, ale pro vás to byly velké kroky.

Tip: Protože naše podvědomé já nerozlišuje, co je realita a co jen naše představa, můžeme jako skutečný prožívat i úspěch, který si jen představujeme. Představte si nějakou situaci, ve které chcete být úspěšná, vizualizujte si tuto událost, jak nejživěji umíte, jako by se odehrávala právě teď – zaposlouchejte se do zvuků, vnímejte vůně a barvy, kdo je v té situaci s vámi, jak vypadá vaše okolí, jaké máte oblečení nebo například z jakého materiálu je sedačka, na které v té situaci sedíte. Popusťte uzdu své fantazii a užijte si naplno potěšení z úspěchu. Podobným způsobem v sobě můžete přepisovat prožitky minulých událostí, které se nezdařily podle vašich představ. A pamatujte, že neúspěch je jen další zkušenost, nic víc! Proto si nic nevyčítejte, řekněte si, je to zkušenost, poučte se z ní, přepište jí podle vašich představ a jděte dál!

-Lucie D.

 

E-BOOK ZDARMA KE STAŽENÍ ZDE>>>